Publications

The first requirement for a successful start of truffle growing is planting high quality plants, in terms of mychorrhization grade as well as their vegetative and root growth. In details developing a root structure free of e contenente un buon numero di radici assorbenti,a carico delle quali avviene la simbiosi,consente la produzione di piantine che una volta messe a dimora saranno in grado di garantire ottimi risultati sia al tartuficoltore esperto che al neofita.
Presso nursery ASSAM “Alto Tenna” of Amandola mychorrhized plants are produced with satisfactory results and in order to guarantee and possibly increase the quality a collaboration with the l’Università Politecnica delle Marche consistente nella verifica di diversi tipi di vaso e di substrati nella coltivazione di roverella (Quercus pubuscens) in simbiosi con tartufo nero pregiato (Tuber melanosporum).

FREE DOWNLOAD (Italian version):

Poster Sviluppo di Tartufigene 2016 19/12/2016 998.15 KB 275 Download

Due to the constant increase of organic fruit and vegetable growing the several varieties of bio strawberry available on the market have to be typified . The trial carried out by Assam and the Department of Agricultural, Food and Environmental Sciences of the Polytechnic University of Marche aimed at identifying the more suited strawberry varieties to be organically grown in the middle Adriatic environment.

Therefore the 2014 experimental trial compared 16 unifere strawsberry varieties: “Alba”, “Aprica”, “Asia”, “Brilla”, “Clery”, “Cristina”, “Garda”, ”Joly”, “Madeleine”, “Premy”, “Romina”, “Sibilla”, “Siria” and 3 reflowering ones: “Albion”, “Malga” and “Monterey".

The varieties were cultivated in open fields and green houses and harvested by means of a “Veronese” kind tunnel.


FREE DOWNLOAD (Italian version):

caratterizzazione produttiva e qualitativa di varietà di fragola in coltivazione biologica nella regione marche (1° anno) - SINTESI GRAFICA 10/03/2016 1 MB 303 Download
Caratterizzazione produttiva e qualitativa di varietà di fragola in coltivazione biologica nella regione marche (1° anno) - Relazione 10/03/2016 425.77 KB 600 Download

The special identity of each territory is made of its unique wealth:

  • The local varieties or species, characterized by a certain adaptability to a specific environment and growing conditions in a particular area;
  • The tight link between the local variety and its growers’ habits, customs, traditions and knowledge;
  • The “guardian farmers”’ important role for the preservation, management, information and dissemination of the autochthonous genetic inheritance.

The updated edition of the Regional Directory of Agricultural biodiversity L.R. 12/2003

FREE DOWNLOAD (Italian version):

La biodiversità agraria delle Marche (ed. 2015) 12/10/2015 15 MB 1,881 Download

Page 1 of 2

ASSAM Headquarter

ASSAM - Agency for Agro-food Sector Services of the Marche Region

Via Industria, 1 - 60027 Osimo Stazione (AN) - Italy
(+39) 071 8081
(+39) 071 85979
info@assam.marche.it
  assam@emarche.it

Monday – Friday: 8:30 a.m. - 12:30 a.m.
Tuesdays and Tuesdays: 3:00 p.m. - 6:00 p.m.

 VAT Registration Number 01491360424

© 2017 A.S.S.A.M. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.

Questo sito utilizza dei cookie, anche di terze parti, che sono indispensabili per il regolare funzionamento del sito e delle relative funzioni, per consentire il corretto utilizzo del sito e migliorare la tua esperienza di navigazione, rispettando la privacy dei tuoi dati personali. Secondo una direttiva europea, è obbligatorio ricevere il suo consenso in merito. Continuando a navigare su questo sito, cliccando sui link al suo interno, o semplicemente scrollando la pagina verso il basso, accetti il servizio e gli stessi cookie. Per saperne di più, conoscere i cookie utilizzati ed eventualmente disabilitarli, accedi alla Cookie Policy